Una Nota d'opinió que vaig escriure fa uns mesos ("L'aprenentatge personalitzat") parlava de la necessitat de donar a cada alumne les oportunitats d'obtenir el màxim i el millor d'ell mateix, sigui quin sigui el seu talent o el seu entorn o procedència, i que avançar per aquest camí era fonamental per aconseguir que l'ensenyament reaccioni a la crisi del sistema. Algú, amb molta raó, em va dir que això estava molt bé, però que era impossible en la pràctica, cosa que ja admetia a la mateixa Nota quan opinava que posar sistemàticament cada alumne en el centre del seu aprenentatge és molt difícil en el marc organitzatiu actual, caracteritzat per un currículum "totalitari", abrumador, que vol ensenyar tantes coses que no deixa espai per trobar-se a un mateix, per autoexplorar-se (i l'orientació, dit sigui de passada, poc rendiment pot tenir sense autoexploració). En una altra Nota recent ("El paper de la creativitat"), insistia en que "fa falta alliberar espais per a la creativitat durant l'escolarització".
Demano a lectores i lectors que em disculpin aquestes autocites, motivades pel que em sembla una molt bona notícia, tot i que no ens afecti directament (tot i que espero que de retruc ho acabi fent algun dia, no massa llunyà). El fet és que l'autoritat curricular anglesa, la "Qualifications & Curriculum Authority" (QCA) acaba de fer públic el nou currículum de secundària (11-14), que entrarà en vigor el setembre de 2008, dissenyat "per donar al professorat un marc menys prescriptiu i més flexible per ensenyar, creant més espai per ajustar el currículum a les necessitats de cada estudiant individual", segons diu una nota oficial de la QCA.
El "Chief Executive" de la QCA, Ken Boston, ha declarat que "l'objectiu és augmentar la flexibilitat ... el currículum manté les matèries però al mateix temps ofereix més oportunitat per a l'aprenentatge personalitzat, afronta els majors reptes de la societat i equipa els joves amb les destreses per viure i treballar al segle XXI".
En concret això es tradueix en que disminueix el volum de continguts fins ara obligatoris, tot i que s'introdueixen nous temes i que el es perd queda com a voluntari o opcional. Un punt essencial del nou currículum és que s'espera que alliberi fins un 25% de l'horari escolar, temps que s'ha d'invertir en la personalització de l'aprenentatge de l'alumnat, tant del que segueix amb dificultats com del que podria avançar més i més a fons.
El Sr. Boston diu que l'enfocament adaptatiu centrat en l'alumne, "no és una obsessió moderna pel benestar dels estudiants, ni representa cap rebuig de la importància de l'ensenyament formal, tampoc no significa apartar-se del currículum basat en matèries: és l'estratègia ... que serveix per millorar l'aprenentatge i l'assoliment de resultats a tots els nivells, individual, escolar i nacional". Perquè quedi clar que això és necessari, afegeix que "l'enfocament tradicional del currículum està exhaurit, ha donat tot el que podia d'ell i ja no funciona més" (les traduccions són meves i, com sempre, aproximades; per això recomano consultar els documents originals). Els arguments donats per la QCA són, com es pot veure, prou contundents, i jo diria que no massa habituals de les esferes administratives-governamentals.
Els que tendeixen a veure els canvis com una devaluació dels nivells, poden comfortar-se amb el fet que es mantenen els examens nacionals britànics dels 11 i dels 14 anys. El període de transició per aplicar els nous programes ha d'acabar el 2010, quan cada centre d'ensenyament ha de ser capaç de gestionar la personalització de l'aprenentatge del seu alumnat. El mandat per innovar, en base un instrument curricular renovat, sembla dons ben explícit.
Espero que es parli força d'aquest assumpte, però això ja es veurà. De moment el que calia era donar una bona notícia.
Molt bon estiu!
Ferran Ruiz Tarragó
frtarrago@gmail.com
5 comentaris:
Hola Ferran,
tenia pendent fer una comentari a l'anterior post sobre creativitat pq la referència i el video de Ken Robinson son excel·lents.
Sincerament és dels millor discursos educatius que he vist en el darrer any. Molt, molt bo! Imprescindible per pensadors de l'educació del s.XXI.
D'altra banda la notícia de la qual ens informes sens dubte que és bona pq en la mesura que altres governs europeus adoptin decisions valentes en l'àmbit educatiu, serà cada cop més difícil que al nostre país no es faci cap canvi significatiu en la mateixa linia.
Salutacions cordials,
marià :-)
En efecte, companys, molt bona notícia. També tinc pendent el comentari del post sobre creativitat.
Em sembla un tema fonamental. Potser el tema, perquè posar a l'alumne al centre de l'escola és una idea ja clàssica en pedagogia, que té més de cent anys. Sembla que finalment arriba a les aules "normals" i no només a les escoles alternatives i jo també ho trobo sensacional. Ara bé, la creativitat si que em sembla una idea fonamentalment nova en l'ensenyament ordinari, ja que fins ara només era patrimoni dels que treballem en branques artístiques.
Una salutació molt cordial,
Boris Mir
Ferran, això dels comentaris em queda petit per a comentar-te totes les coses que em bullen pel cap...
:-)
Felicitats, Ferran!
És un article ferm per als que practiquem que Didàctica és la ciència i l'art de l'ensenyament-aprenentatge.
Envio la nova als companys de la docència a l'Educació Superior.
Salutacions.
Marià, Boris, Toni,
Hola, i gràcies per comentar els posts. Certament en Robinson impressiona, i també cal seguir el tema del nou currículum 11-14.
Boris, els comentaris que et "bullen pel cap" podem seguir-los via correu, si et sembla apropiat. A mi m'encantaria.
Fins aviat,
Ferran
Ferran,
molt interessant la notícia !
Quan era a BXL, pensava que la nova filosofia que predicava la Comissió, el lifelong learning, tenia de traduir-se, també, en iniciatives com aquesta.
Ara, que tinc "contactes" amb la consellera de Treball sobre possibles reformes innovadores en les polítiques de formació professional, exemples com aquest tenen molt d'interès !
N'hauriem de parlar un dia, presencialment, acompanyats de l'aroma d'un café ...
Publica un comentari a l'entrada