"Notes d'opinió" és un bloc amb informacions, punts de vista i opinions personals sobre les tecnologies de la informació, l'educació i la societat.

Qui desitgi ser avisat de les novetats només té que dir-ho frtarrago@gmail.com

Més informació

dissabte, 31 de gener del 2009

La llei d'educació i les TIC

Ahir (30 de gener de 2009) vaig tenir el goig de comparèixer davant la Comissió d'Educació i Universitats del Parlament de Catalunya que estudia el Projecte de llei d'educació. Ho vaig fer en qualitat "d'expert en tecnologies de la informació i de la comunicació" a proposta del grup parlamentari de CiU i amb l'aprovació unànime de tots els grups. Va ser una experiència nova per a mi i molt interessant, però una mica deslluïda pel ritme de treball, al meu entendre excessivament ràpid, al que s'han d'ajustar els compareixents i els parlamentaris. Penso que tant en el meu cas en el d'altres compareixents el temps per respondre amb ponderació les qüestions formulades pels representants dels grups parlamentaris va ser més aviat just. Tot i això crec que val molt la pena (i és d'agrair) la possibilitat que se'm va donar com a particular d'expressar el més essencial de les meves opinions.

Com que el Projecte recull molt poc les TIC i tot el conjunt de temes pedagògics i organitzatius que hi estan relacionats, la meva exposició no va consistir en fer propostes d'esmenes sinó que es va centrar en assumptes que ara per ara no es consideren. No m'estic referint a coses tècniques o de detall, sinó a temes que trobo substancials i que tenen fortes implicacions. Per exemple, que la llei reculli quelcom tant senzill com el dret dels alumnes d'utilitzar al llarg dels seus anys d'aprenentatge escolar les eines digitals pròpies del temps en què viuen (i a ser avaluats de manera corresponent). O que no s'ignori, com passa amb el redactat actual, tot el que fa referència a les condicions ambientals i materials en què es desenvolupen les activitats d'ensenyament-aprenentatge en els centres educatius. També vaig proposar la creació d'un Institut de Lideratge Educatiu, perquè si d'una cosa se'n sap poc al nostre sistema educatiu és de gestió del canvi, i aquest és potser el dèficit més gran de tots els que arrosseguem.

Aquestes i d'altres consideracions i propostes estan argumentades en un document que vaig lliurar a la Comissió. Estic intrigat per saber si serviran. Espero que sí!

Ferran Ruiz Tarragó
frtarrago@gmail.com
http://www.xtec.cat/~fruiz/

PD. El Parlament de Catalunya publica les transcripcions de les sessions en la seva web (http://www.parlament.cat/ secció documents, apartat transcripcions). També proporciona les gravacions en video.

5 comentaris:

Xavier Aragay ha dit...

Ferran molt be per la teva compareixença i pel teu escrit. Es molt interessant.

Tinc la impressió però que les compareixences son moltes i el temps dedicat poc . . . però segur, que ni que sigui pel recull de tot el que dieu els compareixents, ja val la pena.

Continua ¡¡¡!!!

Marià Cano Santos ha dit...

Hola Ferran,

fa uns dies, entre altres lectures, feia referència en un post( "D'on venim, on som i on anem") del meu bloc als teus anteriors Perillosament Irrellevant com a reflexions necessàriament rellevants donats els temps que corren.

Permet-me expressar-te el meu agraïment pel document que comparteix amb nosaltres. Un document amb un anàlisi tan acurat com concret sobre el projecte de LEC en relació a les TIC. M'alegra saber que els parlamentaris del nostre país han sol·licitat unànimement assessorament sobre el tema. Altra cosa serà si en faran cas o no...

Respecte a la LEC i el procés de participació estic una mica frustat donat que almenys un parell de cops m'he adreçat infructuosament a la conselleria a través de la secció T'escoltem del portal http://www.lleieducacio.cat/ per tal de fer palesa la necessitat urgent d'introduïr elements en la nova llei pel que fa als criteris del disseny d'entorns educatius i d'arquitectura escolar en la construcció de nous centres escolars per al s.XXI. No he obtingut cap resposta per part de ningú.

Per això, estic content de veure que en el teu document d'analisi fas esment també a aquest aspecte. De fet el document que ens presentes me sembla genial pq llegint entre línies, en 12 pàgines crec que s'arriba a dir tant pel que fa al que falta dir a la LEC com el que la LEC no diu en 130 i pico. Així que me guardo el teu document com una exemple magistral d'allò que calia dir quan s'havia de dir i on s'havia de dir. Les meves humils felicitacions.

Salutacions cordials,

marià :-)

Rosa Maria Trias i Capella ha dit...

Felicitats novament Ferran!!!

Tant de bo siguin capaços d'entendre el que tant bé exposes i tanta falta fa i introdueixin en la nova llei allò que els has mostrat.

Rosa Maria

Enrique ha dit...

Felicitats Ferran per el teu escrit, sóc també de l'opinió d'en Marià Cano al afirmar:
"Així que me guardo el teu document com una exemple magistral d'allò que calia dir quan s'havia de dir i on s'havia de dir. Les meves humils felicitacions".

Hi ha dos temes que hem semblen molt importants i als que fas referència en el teu escrit el disseny d'espais d'aprenentatge i el que es més important, ja que donarà peu a resoldre el primer, la creació d'un Institut de Lideratge Educatiu el qual crec ens fa molta falta ja que tenim, com tu dius, un gran problema en la gestió del canvi.

Enrique Llácer Gimeno

soyfaca ha dit...

del blog al carrer, del carrer al blog
http://www.sincita.com.ar
puede que tome frases prestadas de tu blog