"Notes d'opinió" és un bloc amb informacions, punts de vista i opinions personals sobre les tecnologies de la informació, l'educació i la societat.

Qui desitgi ser avisat de les novetats només té que dir-ho frtarrago@gmail.com

Més informació

divendres, 23 de febrer del 2007

British culture

Quan algú interessat per obtenir informació sobre cultura britànica busca a Google possiblement esperi que en primer lloc li sortirà una web del British Council o de la BBC, o bé la web d'alguna macroempresa dedicada al fabulós negoci de l'ensenyament de l'anglès. No és així. Si a Google hi poseu "british culture", amb cometes o sense, apareixerà en primer lloc la web d'una escola del comtat de Kent, la Woodlands Junior School (junior school, amb alumnes d'entre 7 i 11 anys).

Que la web d'un centre educatiu de primària estigui en la primera posició del rànking de Google en un tema tant ampli com aquest és una excel·lent demostració de l'interès general i de la utilitat que pot tenir una web dissenyada per donar suport a l'aprenentatge escolar. Constitueix un exemple destacadíssim de com la capacitat i les ganes de certs professors de crear recursos d'aprenentatge també pot tenir projecció externa, projecció que en aquest cas és realment molt gran. L'escola Woodlands està orgullosa, i amb raó, dels reconeixements de persones d'arreu del món, especialment del professorat i de les famílies que expliquen com han fet servir els materials i assenyalen que els hi han estat molt útils.

La web de l'escola Woodlands va ser creada per la senyora Mandy Barrow, professora que sabia ben poc d'Internet quan va començar, i que va deixar l'escola el 2004 per plantar-se com a consultora de TIC independent, però que continua afegint-hi informació i gestionant la web sense cost per al centre. Ara compta amb una teaching assistant del centre que s'encarrega de mantenir el diari escolar i la part relacionada amb la gestió.

Navegar per aquesta web és força il·lustratiu. L'escola es presenta oferint tres tours virtuals, de la mà de tres personatges de ficció. El primer itinerari fa una visita a les instal·lacions del centre. Són significatius el "centre d'oportunitats" per al treball individual i en petits grups amb assistents que donen suport als alumnes, i diverses àrees per al treball en grups petits. Compten amb una aula amb 32 ordinadors (l'aula d'informàtica no desapareix!) i amb ordinadors a totes les aules. L'escola disposa d'una àrea tranquil·la per als alumnes que a l'hora del pati volen pau i una àrea de natura gestionada per un "club del medi ambient". A la sala de professors hi ha sillons. El segon i el tercer tours virtuals se centren respectivament en com treballen els nens i nenes un dia normal de classe i en la història del centre, cultivant especialment el vincle amb els antics alumnes. La web de Woodlands també proporciona una guia de la vida escolar a Anglaterra.

Si heu clicat per veure aquesta web, haureu vist el que em sembla encara més important: al centre de la home page hi ha la frase següent: "El vostre fill té només una sola oportunitat de rebre una bona educació i el nostre objectiu és proporcionar-li". Aquesta declaració hauria de ser la regla àuria de tot el sistema educatiu. L'èmfasi en l'alumne com a persona i en el dret a gaudir d'una bona escolarització haurien d'estar en el centre de les pràctiques, els plantejaments i les declaracions sobre l'educació al nostre país, i a tots.

Acabo amb una comparació, no massa engrescadora. Amb les opcions "frase exacta" i "cerca en qualsevol llengua" activades, he posat "cultura catalana" a Google i m'he cansat de passar planes sense que sortís ni una sola web d'un centre educatiu, ni escolar ni universitari, a part de la UOC. Reflexionem ..., que deia aquell personatge del programa "Dinamita".

Ferran Ruiz Tarragó
frtarrago@gmail.com


dimecres, 7 de febrer del 2007

Microvell (MS-Linux?)


El major distribuïdor de Linux, Red Hat, té motius per estar preocupat. Partint de la base que la matèria primera amb que treballa és programari lliure, el gegant de la informàtica Oracle Corp. ha decidir clonar el software de Red Hat i oferir suport als clients de Red Hat a un preu inferior al que cobra aquesta empresa. Ja es veurà si ho acaba fent o no i si aconsegueix endur-se els seus clients, però certament Oracle té immensos recursos financers per sostenir aquesta política tant com vulgui i ensorrar al distribuïdor dominant de Linux o forçar-lo a rendir-se.

Però Red Hat té un problema més gran, que ha fet baixar encara més les seves accions. Aquest problema és "Microvell", l'aliança firmada per les empreses Microsoft i Novell el novembre de 2006. Amb el seu producte estrella SUSE Linux, Novell és el segon subministrador mundial de Linux (Linkat, la distribució Linux del Departament d'Educació, es basa en SUSE).

Aquest acord significa que tota empresa o organització que triï SUSE podrà estar tranquil·la en dos sentits. El primer és que arran d'aquest acord Microsoft ha renunciat a la possibilitat de demandar judicialment a les organitzacions usuàries de SUSE (cal aclarir al respecte que Microsoft manté que Linux viola en alguns aspectes la seva propietat intel·lectual). L'aliança deixa oberta la porta a que Microsoft denunciï a les altres companyies de Linux i als usuaris d'altres distribucions diferents a la de Novell. Segons els analistes, el fet que Novell doni importància a aquesta clàusula de protecció legal dels seus clients es podria interpretar com el reconeixement implícit de que els seus productes han infringit les llicències de Microsoft. Novell, alhora, pren una posició més sòlida perquè que a partir d'ara els seus clients estaran coberts contra eventuals accions de Microsoft.

El segon motiu de tranquil·litat per als adoptadors de SUSE és que Windows i SUSE mantindran una relació tecnològica privilegiada, de manera que els dos sistemes operatius interoperaran molt millor que Windows amb qualsevol altra distribució de Linux, i a més disposaran d'un suport més informat i eficaç.

Les organitzacions que vulguin disposar simultàniament de sistemes Linux i Windows tenen des d'ara nou factor a considerar: l'entorn "Microvell" els hi oferirà seguretat jurídica i major solvència tècnica en assumptes realment importants per al funcionament dels seus serveis informàtics. Per això baixen les accions de Red Hat.

Per a molts seguidors de Linux aquesta aliança entre vells enemics es pot interpretar com el triomf de Linux o com un pacte amb el diable, i també com les dues coses alhora. Microsoft reconeix que Linux s'ha guanyat un important espai en la informàtica professional, que no desapareixerà ni serà comercialment irrellevant. Això també ho reconeix Oracle amb la seva "opa" a Red Hat. [Tanmateix Red Hat diu que la baixada de les seves accions és temporal i prediu que l'acord amb Microsoft esfonsarà a Novell en un any (" Red Hat: We will be here in one year, Novell will not").]

Però Microvell pot condicionar l'evolució de Linux, tant per les decisions tècniques que prenguin les dues companyies com per la inclinació que tindran els desenvolupadors comercials (tant si viuen del software lliure com del propietari, independentment d'on tinguin el cor) a dedicar els seus millors esforços a un entorn amb més demanda per part de les empreses. Així que de facto és molt possible que s'acabi creant una mena de "MS-Linux".

Diuen que en Linus Torvalds, el creador del kernel de Linux, no s'ho ha pres pas malament. Com a persona intel·ligent i creativa, sap que la realitat és molt complexa i que el més important és construir i obrir camins. Tot plegat constitueix un panorama prou interessant. Amusant, n'est-ce pas?


Ferran Ruiz Tarragó
frtarrago@gmail.com

Aquesta Nota es basa principalment en els articles "Alianza Microvell. El cuestionado triunfo de Linux", Comunicaciones World, núm. 217, desembre de 2006, i "Microsoft makes Linux pact with Novell" publicat a ZDNet News el 2 de novembre de 2006.