"Notes d'opinió" és un bloc amb informacions, punts de vista i opinions personals sobre les tecnologies de la informació, l'educació i la societat.

Qui desitgi ser avisat de les novetats només té que dir-ho frtarrago@gmail.com

Més informació

divendres, 9 de març del 2007

Conservapedia

"Benvinguts a Conservapedia – Una enciclopèdia conservadora en la que podeu confiar" és l'encapçalament de Conservapedia, una enciclopèdia que els seus promotors, fonamentalistes cristians dels Estats Units segons la revista Wired, voldrien que fos una alternativa a la Wikipedia, la qual titllen d'anticristiana i antiamericana. La Conservapedia té el mateix disseny que la Wikipedia, empra els mateixos colors i tipus de lletra i fa servir les mateixes eines.

La Conservapedia és molt recent. La van obrir a finals de novembre de 2006 un advocat conservador i un equip de 58 alumnes de secundària superior de l'àrea de New Jersey escolaritzats a casa, amb la voluntat de crear un recurs per al públic en general, lliure dels defectes de la Wikipedia, que segons ells està en mans de liberals, de "sense déu" i de "sense nació". Mitjançant un curiós càlcul (que expliquen a la secció "Examples of Bias in Wikipedia") els promotors de la Conservapedia han determinat que la Wikipedia és "sis cops més liberal que el públic americà", de manera que per a ells construir una alternativa és un acte de militància, a l'abast d'uns alumnes motivats i ben dirigits.

Conservapedia dóna suport als crítics de l'escalfament global. Entre d'altres coses diu que els científics que donen arguments en favor d'aquesta teoria estan motivats per la necessitat d'obtenir subvencions i que la majoria són liberals ateus. També recull àmpliament el pensament creacionista sobre l'evolució. Així, l'entrada sobre els cangurs diu que "com tots els animals moderns ... els cangurs són descendents dels dos membres fundadors de l'espècie ... que foren portats a l'arca de Noé abans del diluvi universal".

Aquest és un intent més de subvertir la suposada hegemonia que té a Internet la teoria de l'evolució quan es tracta d'explicar els orígens dels humans i dels animals. En això la Conservapedia està acompanyada per CreationWiki, un projecte iniciat el 2004 íntegrament dedicat a promoure el creacionisme com a alternativa de l'evolucionisme. Conservapedia i CreationWiki s'inscriuen en els esforços de cristians evangèlics per reduir l'ensenyament de l'evolucionisme o al menys situar-lo en igualtat de condicions del creacionisme, darrerament modernitzat amb el nom de "disseny intel·ligent".

Aquest és un assumpte que aparentment no es planteja aquí però que darrerament ha adquirit força virulència als Estats Units, afectant la feina del professorat. En un cas que va atreure molta audiència, l'equip de professors de ciències d'una high school de Pennsylvania es va resistir al mandat de la junta escolar d'explicar el creacionisme en les seves classes. El cas va anar a judici i el jutge va donar la raó als professors, decidint que el "disseny intel·ligent" no es podia ensenyar com una alternativa científica a l'evolució, decisió que va ser qualificada de correcta pel diari oficial del Vaticà (1).

Tot plegat proporciona sobrats motius de reflexió sobre el paper del professorat en relació a l'ús educatiu de la web, i també ofereix unes excel·lents oportunitats perquè els alumnes (tot practicant l'anglès) vegin de primera mà la qüestió de la qualitat i la validesa de les fonts d'informació.


Ferran Ruiz Tarragó

frtarrago@gmail.com

(1) "In 'Design' vs. Darwinism, Darwin Wins Point in Rome", The New York Times, January 19, 2006.