"Notes d'opinió" és un bloc amb informacions, punts de vista i opinions personals sobre les tecnologies de la informació, l'educació i la societat.

Qui desitgi ser avisat de les novetats només té que dir-ho frtarrago@gmail.com

Més informació

dimarts, 9 de juny del 2009

Califòrnia es passa al llibre de text digital (començarà a fer-ho)

El titular "Arnie terminates textbooks" encapçala el web d'educació del diari The Guardian d'avui (9 de juny de 2009). La notícia fa referència a que el governador de l'estat de Califòrnia (que té fama de ser força expeditiu) està disposat a reduir de totes les maneres possibles el dèficit pressupostari de Califòrnia, que és de més de 24 mil milions de dòlars. Com diu el començament d'aquest article (tradueixo aproximadament) "A la primera pel·lícula Terminator intentava extingir tota la vida humana. Ara, com a governador de Califòrnia, Arnold Schwarzenegger vol fer història dels llibres de text en favor dels formats digitals."

L'article original de The Guardian fa referència a la substitució dels llibres per ebooks, les característiques dels quals encara estan per precisar. El procés començarà l'agost del 2010, data en que els llibres de text de matemàtiques i de ciències dels alumnes de high school seran reemplaçats per materials digitals, els quals hauran d'haver passat una revisió del seu nivell acadèmic, cosa que sembla una bona idea, juntament amb la de mirar d'avançar per passos ja que de moment es comença per ciències i matemàtiques.

El diari Los Angeles Times del 5 de juny recull el discurs pressupostari de l'antic "Terminator", en el que entre d'altres coses assenyala que la crisi s'ha d'aprofitar per fer més eficient el govern i per trobar formes innovadores "d'estirar" els diners dels impostos ("to find innovative ways to stretch the taxpayer dollar"). La mesura pretén escurçar, d'una manera encara poc definida, la partida de 350 milions de dòlars que l'estat de Califòrnia es gasta anualment en llibres de text. Literalment diu: "Now, we expect the first science and math books to be digital by this fall. If we expand this to more textbooks, schools could save hundreds of millions of dollars a year, and that's hundreds of millions of dollars that could be used to hire more teachers and to reduce class sizes." Tot i que la motivació econòmica és predominant, el governador Schwarzenegger també argumenta que els materials digitals es poden actualitzar amb facilitat i que convé desenvolupar les destreses digitals de l'alumnat.

Segons BBC News (Online push in California schools) el governador creu que les activitats que tenen lloc a Internet amb serveis com Facebook i Twitter i les descàrregues a iPods demostren que els joves són els primers d'adoptar les noves tecnologies en línia, i per això Internet és també la millor manera d'aprendre a les aules ("show that young people are the first to adopt new online technologies, and so the internet is also the best way to learn in classrooms.")

La idea que els llibres de text en paper han estat "terminats" per Arnold Schwarzenegger provoca comentaris irònics dels mitjans, inclòs el flegmàtic (en teoria) The Times. Segons l'edició digital d'aquest diari "the bodybuilding state governor" va declarar que els llibres són "outdated" i massa cars, mentre anunciava aquesta mesura aguantant quatre llibres de text grossos i dient "I can use these for the (bicep) curls."

De les dificultats tècniques, logístiques i pedagògiques poc se'n parla, de moment, tot i que els comentaris dels diaris i mitjans informatius que he citat en aquest article s'estan omplint ràpidament de punts de vista amplis i contrastats, de lectura recomanable. L'esmentat The Guardian publica un article crític al costat de la mateixa notícia i un altre que argumenta que els ebook no són l'opció més "verda".

Que aquest tema és ara mateix molt viu n'hi ha d'altres evidències, locals i estrangeres. Una d'aquestes és que un districte escolar de Connecticut reemplaça els llibres de text de matemàtiques (àlgebra) de secundària superior per materials digitals orientats a proporcionar aprofundiment més que no pas extensió (qui estigui interessat por llegir la notícia a The New York Times d'ahir, 8 de juny, "Connecticut District Tosses Algebra Textbooks and Goes Online"). Les iniciatives que respecte dels "llibres de text digitals" hi ha a Catalunya fan esperar que de tot això se n'anirà parlant força.

Ferran Ruiz Tarragó

http://www.xtec.cat/~fruiz/



3 comentaris:

Cesc ha dit...

Volia contribuir al teu interessantíssim post amb una informació que crec que marca una diferència important amb determinades iniciatives que s'estan anunciant a Catalunya: l'estat de Califòrnia finançarà directament la creació d'aquests llibres de text digitals, que estaran disponibles en obert, amb llicències lliures Creative Commons i a l'abast de tots els estudiants i persones interessades a fer-los servir. Vegeu aquests enllaços:

- California Free Textbook Initiative
- OER Commons
- Slashdot

No deixa de ser sorprenent que un governador republicà, conservador i ultralliberal estigui apostant públicament per continguts oberts, flexibles i reutilitzables. Mentrestant, a casa nostra, i des d'una visió suposadament socialista de la gestió pública, sembla que el més important sigui garantir la continuïtat del negoci dels llibres de text de tota la vida, disfressats ara d'"innovació educativa". Llibres de text en un format monolític, no reutilitzables, sense atendre a cap estàndard d'accessibilitat, blindats amb tecnologies DRM, accessibles només durant un temps limitat i amb contrasenya.

I és que els detalls són importants, molt importants. Ja és trist que en Terminator ens hagi de donar lliçons de progressisme!!!

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

necessitat de comprovar:)