"Notes d'opinió" és un bloc amb informacions, punts de vista i opinions personals sobre les tecnologies de la informació, l'educació i la societat.

Qui desitgi ser avisat de les novetats només té que dir-ho frtarrago@gmail.com

Més informació

dimecres, 7 de febrer de 2007

Microvell (MS-Linux?)


El major distribuïdor de Linux, Red Hat, té motius per estar preocupat. Partint de la base que la matèria primera amb que treballa és programari lliure, el gegant de la informàtica Oracle Corp. ha decidir clonar el software de Red Hat i oferir suport als clients de Red Hat a un preu inferior al que cobra aquesta empresa. Ja es veurà si ho acaba fent o no i si aconsegueix endur-se els seus clients, però certament Oracle té immensos recursos financers per sostenir aquesta política tant com vulgui i ensorrar al distribuïdor dominant de Linux o forçar-lo a rendir-se.

Però Red Hat té un problema més gran, que ha fet baixar encara més les seves accions. Aquest problema és "Microvell", l'aliança firmada per les empreses Microsoft i Novell el novembre de 2006. Amb el seu producte estrella SUSE Linux, Novell és el segon subministrador mundial de Linux (Linkat, la distribució Linux del Departament d'Educació, es basa en SUSE).

Aquest acord significa que tota empresa o organització que triï SUSE podrà estar tranquil·la en dos sentits. El primer és que arran d'aquest acord Microsoft ha renunciat a la possibilitat de demandar judicialment a les organitzacions usuàries de SUSE (cal aclarir al respecte que Microsoft manté que Linux viola en alguns aspectes la seva propietat intel·lectual). L'aliança deixa oberta la porta a que Microsoft denunciï a les altres companyies de Linux i als usuaris d'altres distribucions diferents a la de Novell. Segons els analistes, el fet que Novell doni importància a aquesta clàusula de protecció legal dels seus clients es podria interpretar com el reconeixement implícit de que els seus productes han infringit les llicències de Microsoft. Novell, alhora, pren una posició més sòlida perquè que a partir d'ara els seus clients estaran coberts contra eventuals accions de Microsoft.

El segon motiu de tranquil·litat per als adoptadors de SUSE és que Windows i SUSE mantindran una relació tecnològica privilegiada, de manera que els dos sistemes operatius interoperaran molt millor que Windows amb qualsevol altra distribució de Linux, i a més disposaran d'un suport més informat i eficaç.

Les organitzacions que vulguin disposar simultàniament de sistemes Linux i Windows tenen des d'ara nou factor a considerar: l'entorn "Microvell" els hi oferirà seguretat jurídica i major solvència tècnica en assumptes realment importants per al funcionament dels seus serveis informàtics. Per això baixen les accions de Red Hat.

Per a molts seguidors de Linux aquesta aliança entre vells enemics es pot interpretar com el triomf de Linux o com un pacte amb el diable, i també com les dues coses alhora. Microsoft reconeix que Linux s'ha guanyat un important espai en la informàtica professional, que no desapareixerà ni serà comercialment irrellevant. Això també ho reconeix Oracle amb la seva "opa" a Red Hat. [Tanmateix Red Hat diu que la baixada de les seves accions és temporal i prediu que l'acord amb Microsoft esfonsarà a Novell en un any (" Red Hat: We will be here in one year, Novell will not").]

Però Microvell pot condicionar l'evolució de Linux, tant per les decisions tècniques que prenguin les dues companyies com per la inclinació que tindran els desenvolupadors comercials (tant si viuen del software lliure com del propietari, independentment d'on tinguin el cor) a dedicar els seus millors esforços a un entorn amb més demanda per part de les empreses. Així que de facto és molt possible que s'acabi creant una mena de "MS-Linux".

Diuen que en Linus Torvalds, el creador del kernel de Linux, no s'ho ha pres pas malament. Com a persona intel·ligent i creativa, sap que la realitat és molt complexa i que el més important és construir i obrir camins. Tot plegat constitueix un panorama prou interessant. Amusant, n'est-ce pas?


Ferran Ruiz Tarragó
frtarrago@gmail.com

Aquesta Nota es basa principalment en els articles "Alianza Microvell. El cuestionado triunfo de Linux", Comunicaciones World, núm. 217, desembre de 2006, i "Microsoft makes Linux pact with Novell" publicat a ZDNet News el 2 de novembre de 2006.